restauracja w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, niemniej jednak też wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania i lokalne produkty.

prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych produktów – turyści zwykle poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy szukają innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o wiele przyzwoiciej poznać Kraków i jego okolice.